banner-01.jpg banner-02.jpg banner-03.jpg banner-04.jpg banner-05.jpg banner-06.jpg banner-07.jpg banner-08.jpg banner-09.jpg banner-10.jpg banner-11.jpg banner-12.jpg banner-13.jpg banner-14.jpg banner-15.jpg banner-16.jpg banner-17.jpg banner-18.jpg banner-19.jpg banner-20.jpg banner-21.jpg banner-22.jpg

button Berlijn

Button Wernigerode

Radstadt button

button Postelhoef

Kamperen in Frankrijk! Lignac van 11 juni t/m 21 juni 2019

We hebben afgesproken 11juni om 20:30 in Hoevelaken te zijn, maar tot mijn verbazing is de aanhanger al voor een groot deel ingepakt als ik op die tijd aankom. De meeste mensen zijn al ruim voor de afgesproken tijd gearriveerd. We kunnen rustig de tijd nemen voor de eerste bijbellezing over “kamperen in de bijbel” . Ds Gerco op ’t Hof vertelt ons dat dit het thema voor onze reis wordt. Daarom beginnen met het lezen van psalm 91, waar ook over tenten gesproken wordt. Een bemoedigende en troostvolle psalm voor reizigers en achterblijvers. We vertrekken om 22.00 en pikken bij de grensovergang Hazeldonk Lizette nog op.

Na een zeer voorspoedige reis arriveren we om 11.30 in een nat en koud Lignac. Het is bijzonder om meegemaakt te hebben, vertelt campingbeheerder Jeanine, want het is in Frankrijk altijd droger en warmer dan in Nederland…..

In de regen worden de tenten verdeeld, en de koffers en andere spullen naar hun plek gebracht. Er is een mooie eetzaal, waar wij ons bivak mogen opslaan. Voor de maaltijden en de tijd die we op de camping door willen brengen overdag en ‘s avonds.

Deze dag gebruiken we om de tenten te bekijken, koffers uit te pakken en bedden op te maken. Want het is wel een luxe vorm van kamperen. Grote tenten, verdeeld in 3 kamers. Met echte bedden. Een stenen vloer. Er zijn grote douches, en ruim voldoende toiletten. Je moet wel met je toilettas over de camping, maar niet met je eigen wc-papier!

We doen een kennismakingsspel, waarbij iedereen 3 dingen over zichzelf moet vertellen, waarvan er een verzonnen is. De groep mag raden welke niet waar is.

Tussendoor komen we er achter dat er hier prima koks zijn. De eigengemaakte kruidenboter met knoflook is verrukkelijk.  En het driegangen diner maakt ons duidelijk dat we de tussendoortjes beter kunnen laten staan…

13-6 Stappen we om 10.30 in de bus om naar de velorail te gaan. Dat is fietsen over oude treinrails. We wachten af tot het droog wordt, en dat betekent een lunch in de bus. Maar de fietstocht kan onder prima weersomstandigheden worden gemaakt. Altijd gezellig, die velorail.

Vandaag krijgen we als dessert een drijvend eiland. Echt Frans, zo wordt ons verteld. Na de meeste maaltijden kijkt er wel iemand om zich heen in de hoop dat een ander zijn toetje laat staan…. Maar dat gebeurt helaas zelden.

De avond gebruiken we om te douchen en eindeloos spelletjes te doen.

14-6 is het prachtig weer. We doen we in de ochtend buiten een Bijbelstudie over Hebreeën 9.  Hier staat de tent (tabernakel) centraal. We bespreken wat daar gebeurde en wat het betekent. Het gaat om dat bloed. Hoeveel te meer! zal het bloed van Christus ons geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen.

We hebben een vrije middag, waar ieder op zijn eigen manier invulling aan geeft. Genieten van de rust, of nuttige bezigheden verrichten. Er is ook gelegenheid voor een bingo. En er wordt gebruik gemaakt van het zwembad.

15-6 alweer zaterdag. We gaan ‘s ochtends naar de markt in Le Blanc. Heel veel verse vis, fruit en groente, dadels ed. Gelukkig voor sommigen: ook een kerk.

We rijden verder omdat we in de middag een wandeling willen maken over een oude spoorbrug. Eerst genieten we buiten van de lunch. Heerlijk stokbrood met zachte brie. Of het wat zachtere bruine brood. De wandeling is de moeite waard. De brug is hoog, waardoor we een prachtig uitzicht over het omringende land en water hebben.

Na het diner genieten we van koffie met taart. In Le Blanc is er door de gastvrouw bij de banketbakker prachtige taart gekocht i.v.m. de verjaardag van Alfred. Bij thuiskomst zag het er helaas niet meer uit. Het bleek ijstaart te zijn! Door ons werd het ploftaart genoemd. Zo zag het er uit, maar het smaakte nog steeds geweldig.

Dan vertelt Jan ons een prachtig bingoverhaal. Er worden prijzen gewonnen, waaronder een scheetkussen en een lachkussen. Het zorgde voor voldoende hilariteit, vooral bij Alfred die toch al niet kan ophouden met lachen.

16-6 gaan we naar een kerkdienst in Chateauroux. Het blijkt een soort Pinkstergemeente. We passen er net bij met z’n allen. Er wordt veel gezongen. Het gaat anders dan wij gewend zijn. Goed om mee te maken en te ervaren. Ook hier is een deel van Gods kerk, wordt Zijn Naam grootgemaakt en wordt Hij gediend. De dominee preekt in het Frans, en wordt vertaalt naar Engels. Daardoor nemen we er soms iets van mee. Het gaat vooral over de Heilige Geest. Gerco vertelde ons na afloop waar de dienst over ging, en we kunnen er genoeg van meenemen. Wij mogen tijdens hun dienst ook een psalm zingen en kiezen voor psalm 68:10 en wordt door Bert begeleid op het keyboard. We hebben geen spijt dat we deze tocht gemaakt hebben.

De avonddienst wordt door Gerco gehouden over 2 Korinthe 5. Hij neemt het hoofdstuk met ons door. Dat spreekt over de tent die ons lichaam is. Over het zuchten in deze tent: het lijden aan het leven waar we allemaal wel wat van kennen. Paulus had goede moed, omdat hij wist dat hij leefde voor God. Leefde door geloof. Er staat dat God Rechter is, en het gaat over de liefde van Christus. Dat moet ons bewegen om te spreken met onze naaste over God, die in Christus de wereld met Zichzelf verzoende.

17-6 mogen we in de Bijbelstudie verder gaan met de bespreking van dit hoofdstuk. We praten over het lijden aan het leven. Als we het in het juiste perspectief zien is het een lichte verdrukking die kort duurt. Maar het kan ervaren worden als een zware verdrukking die lang duurt… Kijk naar de dingen die je niet ziet, want die zijn eeuwig.

 Wat geeft ons dan troost op onze levensweg en hoe komen we aan die moed die Paulus had. Goed om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Na de lunch gaan we naar het macaron museum in Montmorillon. Een macaron is een echt Frans product. Een koekje van amandelen. We krijgen hier een rondleiding. Er wordt veel verteld over dit familiebedrijf. Het zeer geheime recept.  Goed dat Jeanine en haar dochter meegingen om te tolken, anders hadden we er niets van meegekregen. Behalve de proeverij dan. Die was ook voor Nederlanders goed te doen J Heerlijk. De winkel werd goed bezocht.

We doen een poging voor een groepsfoto voor de tent, en er wordt nog gezwommen.

18-6 reizen we af naar Poitiers. Arie en Arjo vinden dat we hier echt heen moeten vanwege de verschillende kathedralen. Volgens Arie kun je in Rotterdam ook prima winkelen, dus gaan we vandaag echt kerken bezoeken. Hij verteld ons tijdens de busreis wat over de geschiedenis van de stad. We lunchen eerst in een prachtig park, en gaan met z’n allen naar de Notre Dame la grande. Arie heeft gelijk. Alles is er prachtig. Veel goed zichtbare glasinlood ramen. Beschilderde pilaren. Prachtig houtsnijwerk. Indrukwekkend. En lekker koel. We zingen een paar psalmen/liederen met elkaar. Een paar bezochten hierna nog een kerk, en de hele oude doopkapel zag ik ook ergens op een foto. De rest ging toch wat winkels bekijken. Roely is deze reis ook jarig, zij trakteerde ons op ijs. Ook deze tocht was zeker de moeite waard.

19-6 Zijn we naar een dierenpark geweest. Meer een safaripark eigenlijk. Een deel bekeken we vanuit de bus. Veel wilde diersoorten kwamen langs. Na de lunch maakte we een wandeling door een deel van het park. Verschillende herten, apen, flamingo’s, andere vogels, luipaard, etc. Een mooi park voor een wandeling, en gezellig knuffelen met alpaca’s. Grote hilariteit was er vanwege de ezel die volgens het bord in het Frans baudet heet. Er was namelijk een bewonderaar van Baudet in de groep.

20-6 vieren we de verjaardag van Roely. Het is de laatste dag, er staat niets op het programma. We mogen uitslapen. Doen spelletjes, bereiden de bonte avond voor. Jammer dat het wat te koud is om te zwemmen. We pakken de koffers en ruimen de tenten op.

Het is een bijzonder leuke avond. Veel mooie stukjes over de afgelopen dagen. Henk sluit de avond af met zijn verhaal over de klok. Een klok heeft verschillende raderen die allemaal goed moeten lopen en op elkaar afgesteld moeten zijn. Ieder persoon van de groep kun je zien als zo’n radertje. Soms ben je een groot en later weer een klein radertje. Ieder heeft zijn eigen inbreng en nut in het geheel van de groep. En dat wij aan het einde van de vakantie mogen zeggen dat het allemaal goed is gegaan, dat het een prachtige groep was, dat we veel gezelligheid aan elkaar hadden en er geen vervelende dingen waren is allemaal te danken aan de grote Klokkenmaker die boven alles staat.

We hebben wat file op de terugreis, komen iets later terug, maar ook deze reis verloopt prima.

We lunchen met elkaar in Breda, en hier sluit Gerco de reis ook weer af met psalm 91. We gaan uit elkaar, weer ieder onze eigen weg. Laten we die weg gaan met deze God, die betrouwbaar is, die onze toevlucht en schuilplaats wil zijn. Hij wil in onze moeite en zorgen bij ons zijn, en ons eruit helpen, ons verhoren.

21-6 om 15.30 mochten we weer in Hoevelaken arriveren.

De Bijbelstudies, kerkdiensten, gesprekken over deze dingen, het samen zingen, zijn steeds weer de grote meerwaarde van deze reizen. Mooi dat het thema ook over kamperen ging. Zo kwam onder andere de vraag naar ons toe: Waar sla jij je tent op? N.a.v. de geschiedenis van Abraham en Lot. Wil je met God in de woestijn zijn, of zonder God in de vruchtbare vlakte?

Het lezen na de maaltijden was meestal uit Handelingen, waardoor we veel leerden over de begintijd van de christelijke gemeente en de verspreiding van het evangelie. En daaruit werden lessen voor ons persoonlijk gehaald.

Nu wil je natuurlijk weten of het aan te bevelen is, zo’n kampeerreis?! Daar kan ik volmondig ja op zeggen. En ik denk dat alle deelnemers dat zullen beamen. Het is even wennen om al je spullen bij elkaar te zoeken voor je naar de douche gaat…. Want als je iets vergeet moet je weer terug naar je tent. En dat het af en toe regende, nou ja, we kunnen in elk geval zeggen dat we alle weersomstandigheden meegemaakt hebben! Zelfs dat stormachtige onweer in de nacht. Maar het grootste deel was het  prachtig weer, en in de nachten koelde het lekker af en was het in tent ook snel goed afgekoeld zodat we heerlijk sliepen.

Als ik het goed begrepen heb kijken we allemaal terug op een geweldige reis. Veel buiten eten, heeeele lange avonden buiten of binnen spelletjes doen, de indrukwekkende sterrenhemel die je in Nederland zelden zo ziet, ( als je ‘s nachts naar het toilet moet, kom je toch buiten, en moet je wel  even blijven staan om te genieten ) goed eten, enorm veel gezelligheid.

Wat mij betreft….volgend jaar weer!

Goudje Spies

Coördinerend vpk.

Groepsfoto