Skip to main content

Ziekenhuis opname van Dirk Kooij

Sinds kort is Dirk Kooij in het Meander ziekenhuis in Amersfoort opgenomen vanwege een decubitus wond op zijn been

Om deze reden heeft hij ook in overleg met zijn arts zijn vakantie moeten annuleren.

De Passie van...

Passie 1

Gerdi, Margriet en Marjan


Op de avond van de Woerdse Mart zit ik aan de keukentafel bij Gerdi van Elk. Ook Margriet Vermeij en Marjan Kruijt zijn aangeschoven. Zij hebben een gezamenlijke passie, iets wat aan één kant vermoeiend is, maar waar ze, aan de andere kant, zo ontzettend veel voor terug krijgen.

                                                                      Het is soms vermoeiend en pittig. Maar het is zo gaaf!!

Passie 2Al meerdere jaren gaan zij als vrijwilliger mee met een Ichthus reis. Iets wat meerdere inwoners van ons dorp eerder ook hebben gedaan. Voor Margriet is dit jaren geleden al ontstaan. "Ik wilde iets gaan doen voor mensen die erg alleen zijn. Dat gevoel is jaren geleden ontstaan via een nicht van mij en inmiddels ben ik al meer dan tien keer mee geweest als vrijwilliger bij een Ichthus reis." Gerdi vertelt: "Bij mij is het gekomen door ds. Noorlander. Hij woonde in de tijd dat hij predikant in Zegveld was, bij ons in de straat. Dus we spraken elkaar wel eens. Hij vertelde dat hij als pastoraal begeleider mee ging met Ichthus reizen en hij vroeg mij of het iets voor mij zou zijn. Inmiddels ben ik negen keer mee geweest. En ja, de afgelopen keer dacht ik inderdaad: Dit is wel echt een passie van mij.
Ik vind het zo mooi om te doen!" Marjan is juist weer door Gerdi enthousiast gemaakt. "Ik ben nu twee keer mee geweest. Ik doe de opleiding tot verpleegkundige en ik zie ook in mijn eigen kring mensen die eenzaam zijn of het moeilijk hebben. Toen kwam ik in gesprek met Gerdi en zij heeft mij over de streep getrokken. En nu behoor ik dus bij de Ichthus familie! "

Stichting Ichthus is een christelijke, interkerkelijke, non-profit reisorganisatie. Sinds 1997 organiseert zij vakantiereizen voor mensen met een lichamelijke beperking. De bijbel is uitgangspunt en leidraad voor het vorm geven aan de inhoud van de vakanties. Dat betekent in de praktijk gebed, zang en bijbel lezen tijdens de maaltijd en het verzorgen van een dagsluiting. Daarnaast zijn er erediensten op zondag en worden er tijdens de vakantie één of twee bijbelstudie's gehouden. Naast de reisleider maken een verpleegkundige en een predikant deel uit van de dagelijkse leiding.
Bij de gasten wordt er geen onderscheid gemaakt. Iedereen met een lichamelijke beperking mag mee, ook als iemand bijvoorbeeld doof is of als er sprake is van een Niet Aangeboren Hersenletsel.

Tijdens ons gesprek vliegen de anekdotes en herinneringen over de tafel en met gemak hadden we een veel langere afspraak kunnen plannen. Wat een enthousiasme en bevlogenheid zie ik hierin terug! Gezamenlijk zeggen Gerdi, Margriet en Marjan: "Dit is iets wat je wilt blijven doen. Als je die blijde gezichten ziet.... Dat is echt geweldig. De meeste vrijwilligers gaan dus al jaren mee. En natuurlijk, er zijn vrijwilligers bij wie het tegen valt. Dat kan ook. Het is toch zwaar werk en het kost veel energie. Maar wij, wij behoren inmiddels echt bij de Ichthus familie!"

 Bij Ichthus zijn binnen- en buitenlandse reizen. Margriet is dit jaar (weer) met een buitenlandse reis mee geweest. Die buitenlandse reizen duren negen of tienPassie 3 dagen. De binnenlandse reizen duren een week. Vaak van zaterdag tot zaterdag. De afgelopen reis in Nederland hebben Gerdi en Marjan samen mee gemaakt als vrijwilliger. Ook ds. Noorlander was weer aangesloten, samen met zijn vrouw. Zij wonen inmiddels in het noorden van ons land, in Onstwedde. "Deze reis waren we in totaal met 43 personen. Er was een reisleider, een verpleegkundige, een gastvrouw, een pastoraal werker, een kok die rekening houdt met alle diëten die er zijn, 19 gasten en 19 vrijwilligers. De gasten en vrijwilligers zijn verdeeld over verschillende units en we hebben dan allemaal onze 'eigen' gasten die we verzorgen. En soms zit daar best wel zware zorg bij. De verzorging van onze 'eigen' gasten bestaat eruit dat we hen helpen met koffers uitpakken, maar ook naar de slaapkamers brengen, op bed leggen, helpen bij douchen en verzorging. Soms kost het wel een uur om iemand klaar te maken voor de dag. De dankbaarheid vergoedt echter alles. Zo'n week is ook heel gezellig. Op zaterdagmorgen komen we eerst als groep bij elkaar en bespreken we de laatste dingen. Dan leren we ook de andere vrijwilligers kennen. Op zaterdagmiddag komen dan de gasten. De leeftijd varieerde de afgelopen reis van 20 -- 81 jaar! Zo'n mooie verscheidenheid. De gasten zien er al wekenlang naar uit en komen vaak met een glimlach binnen. Door de week heen zijn er verschillende activiteiten. We gaan wel eens één of twee daagjes weg. Er wordt gepuzzeld, spelletjes gedaan enz. enz. Onze eigen dag begint vaak al om 06.30 uur. Dan drinken we eerst even een kopje koffie, dat is vaak erg gezellig. Rond 07.00 uur gaan we aan de slag met onze eigen gasten, waarna we rond 08.30 uur ontbijten. Soms ook wel eerder als we een dagtocht hebben. Voordat wij met z'n allen in een bus zitten, ben je gauw een half uur verder! Maar dit belemmert Ichthus echter zeker niet om dingen te blijven organiseren. En op de één of andere manier krijgen ze bij Ichthus ook alles voor elkaar. Zo zijn we ook eens met een kabelbaan of een stoomtrein mee geweest. Ja, dat instappen kost echt veel tijd. Veel meer dan normaal het geval is. Maar hier wordt altijd de tijd voor genomen die nodig is! Vaak is er 's avonds een activiteit. Zo was er dit jaar bijvoorbeeld een mondharmonicagroep. De laatste avond is er altijd een bonte avond. Op die avond wordt besloten, als je voor het eerst als vrijwilliger mee gaat, of je bij de Ichthus familie mag behoren!
En ja, dan wordt er op zaterdag weer afscheid genomen. Eerlijk gezegd: Dan wordt er best een traantje gelaten. Veel gasten gaan toch weer terug 'tussen vier muren' waar ze normaal nauwelijks vandaan komen.


Passie 4Als ik vraag naar de mooiste herinneringen komt bij Margriet direct naar boven dat ze wel eens met gasten in zee is geweest. "Iemand had dat nog nooit mee gemaakt. Dat is toch zo bijzonder. En als je dan die blijde koppies ziet. .... Echt geweldig!" Gerdi vond haar eerste reis erg indrukwekkend, boeiend en bijzonder en Marjan vertelt dat de saamhorigheid en blijheid haar heel veel doet. En, vertellen ze alle drie: "Je wordt ook weer even met beide benen op de grond gezet. Wij klagen ook wel eens, maar dan zie je maar dat gezondheid heel belangrijk is!'

Aan het eind van ons gesprek (wat gemakkelijk nog veel langer had kunnen duren), krijg ik nog foto's te zien van de reizen van de afgelopen jaren. Inderdaad, allemaal blije koppies! "En", klinkt het bijna gezamenlijk, "het voordeel van Ichthus is de beperkte grootte van de groep". Het is mooi overzichtelijk, het is pittig en aan het einde van de week ben je moe, maar het is zo gaaf!! De glimlach die we terug krijgen, vergoedt heel veel!"
Heeft u, heb jij nou ook behoefte om hier meer over te weten te komen, schiet Gerdi, Margriet of Marjan gerust een keer aan als je ze tegen komt. Of kijk voor meer informatie op ichthusreizen.nl

Onder de indruk loop ik terug naar huis. Een passie om stil van te worden