Skip to main content


Je bent nog niet ingelogd je kunt daarom niet alles lezen.
Want voor onze nieuwsbrief die hier ook staat moet je ingelogd zijn om deze te lezen.
INLOGGEN

Koninklijke onderscheiding voor Toon van Mourik

Vanmorgen heeft Toon van Mourik een koninklijke onderscheiding ontvangen in het gemeentehuis van Krimpen aan de IJssel
Voor o.a. heel veel jaren kosterschap en de vele jaren dat hij meeging als kok met Ichthus

Hij is in maart voor de laatste keer meegeweest met Ichthus naar Oostenrijk
Wij willen Toon van harte feliciteren met deze onderscheiding en willen jullie beide (Toon en Jennie) hartelijk bedanken voor het vele wat jullie gedaan hebben voor Ichthus.

We wensen jullie Gods zegen toe.

Onderscheiding Toon v Mourik

Artikel Meppeler Courant

                                                                                                                                                                                                                                                          
‘Ik geef mijn leven rapportcijfer 8’

Klaas van der Haar (38) uit Staphorst zit in een rolstoel. Door een open rug is hij vanaf zijn middel verlamd. Toch werkt hij vijf dagen in de week, zit hij vaak in de
sportschool, heeft hij een fijne vriendengroep én gaat hij twee keer per jaar op vakantie. Dat laatste doet hij met Ichthus Reizen. „Ik wil deze organisatie onder de aandacht brengen.”

Klaas werkt vier dagen per week als inpakker voor Talen Tools bij Reestmond in Meppel of hij zit op de receptie van het Meppeler bedrijf.Klaas vd Haar 1
Elke vrijdag is hij te vinden bij Museum Staphorst waar hij achter de balie alle mogelijke werkzaamheden verricht,toeristen ontvangt en ze wegwijs maakt.
Klaas is geboren en getogen in Staphorst en hij kan dus als geen ander uitleg geven over de streekeigen zaken, zoals klederdracht, de kleuren, het geloof en de boerderijen die schuin achter elkaar staan.
„Wat ik het leukste vind? Het contact met de mensen.”
Via een aangepaste handbike gaat de Staphorster overal naartoe waar hij wil. Hij fietst ook naar zijn werk in Meppel.
„Natuurlijk heb ik ook wel eens momenten dat ik denk: waarom zit ik in de rolstoel. waarom ik? Maar je hebt niks aan zulke gedachten.
Vroeger wilde ik vrachtwagenchauffeur worden. Dat kan niet door mijn handicap. Die wens sluimert nog steeds. Ik doe wat wél kan en dat is best veel. Bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Ik geef mijn leven zelfs het rapportcijfer 8.”
De rossige, sympathieke Staphorster met armspieren als kabeltouwen, want de sportschool werpt zijn vruchten af, wil graag een lans breken voor de Stichting Ichthus Reizen. Als het kan, gaat Klaas in de zomer en in de winter acht of tien dagen op vakantie via deze stichting.
In een zitski zoeft hij van besneeuwde steile hellingen af in de Alpen en geniet hij daarna van de apres-ski. In de zomer gaat hij vaak naar Duitsland of Oostenrijk om samen met anderen lekker de boel de boel te laten.
„Velen denken dat mensen met een beperking niet op vakantie kunnen, maar het kan wél. Ik doe het en ik geniet er enorm van. Ik wil dat dit meer bekend wordt, onder mensen met een beperking, maar ook bij potentiële vrijwilligers.” „De groepen bestaan uit 35 personen. Dat zijn vakantiegangers en vrijwilligers die meegaan op vakantie”, zegt Klaas „Want de deelnemers hebben in meer of mindere mate wel hulp nodig. Ik ook. Bij deze dan ook de oproep: wil je mee als vrijwilliger, meld je dan aan. Het is erg gezellig en je helpt er anderen enorm mee. Een zorgachtergrond is mooi meegenomen, maar het hoeft niet. Vrijwilligers betalen wel een bijdrage, maar het is een fractie van wat deelnemers betalen. Ik heb het er graag voor over, want de reizen zijn prachtig. Het zijn voor mij hoogtepunten in het jaar.”
Stichting Ichtus zet zich in voor de medemens met een beperking en doet dit op basis van de Bijbel. Voor Klaas is dit laatste ook belangrijk. Hij komt uit een gelovig nest en nog altijd is het geloof belangrijk voor hem. „Het geeft mij steun en houvast en het is fijn dat je op vakantie ook naar de kerk kunt en dat er rekening gehouden wordt met de zondagsrust. Ik ben afgelopen winter op reis geweest en deze zomer ga ik weer. Ik heb er nu al zin in.”

Klaas vd Haar 2Stichting Ichthus

Stichting Ichthus is een christelijke en interkerkelijke non-profit reisorganisatie. De stichting zet zich in voor de medemens met een beperking. Het Griekse woord ‘Ichthus’ betekent ‘vis’ en wordt gevormd door de beginletters van de Griekse woorden Ièsous Christos Theou Uios Sootèr en dat betekent Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser.

Zie ook: www.ichthusreizen.nl